SAMOSPRÁVA: PSK získal ďalších 3,94 milióna eur na modernizáciu stredných škôl

08.10.2009 Prešov

Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal v rámci druhej výzvy Regionálneho operačného programu – infraštruktúra vzdelávania nenávratné finančné prostriedky, vďaka ktorým bude môcť rekonštruovať a modernizovať budovy ...
Médiá o tom dnes informoval predseda PSK Peter Chudík.
Posledné schválené projekty sa budú realizovať na Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Humennom, Spojenej škole T. Ševčenka Prešov, SOŠ na Jarmočnej ul. v Starej Ľubovni, SOŠ obchodu a služieb v Prešove a Gymnáziu v Giraltovciach.
\"PSK bol úspešný v 18 projektoch v rámci prvej a druhej výzvy v celkovej sume 14,9 milióna eur (448,88 milióna Sk). Samozrejme, že to sú len peniaze, ktoré sa týkajú stredných škôl, \" povedal pre TASR Chudík.
Z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko 2007 – 2013 sa prešovská regionálna samospráva uchádzala o peniaze v troch prioritných osiach - rozvoj cezhraničnej infraštruktúry, sociálny a hospodársky rozvoj a podpora miestnych iniciatív. V rámci prvých dvoch osí bolo celkovo schválených 89 projektov, pričom 31 z nich podal PSK. Celkové náklady na realizáciu zámerov v Prešovskom kraji sa pohybujú vo výške 22,7 milióna eur (683,86 milióna Sk), pričom z programu dostanú 85 percent sumy, zo štátneho rozpočtu 10 percent a zvyšných 5 percent predstavuje spoluúčasť žiadateľa.
K najvýznamnejším schváleným zámerom podľa Chudíka patria projekty Správy a údržby ciest PSK, ktoré chce realizovať v spolupráci s poľskými partnermi v súvislosti s rekonštrukciou komunikácií na hraničných spojeniach. Modernizácia cesty na úseku Osturňa – štátna hranica – Niedzica si vyžiada 3,01 milióna eur (90,68 milióna Sk) a ďalších viac ako 1,88 milióna eur (56,64 milióna Sk) získali na cestu medzi Nižnou Poliankou v Bardejovskom okrese a poľskou obcou Ozenna.
Samosprávny kraj už dostal refundáciu vo výške 1,7 milióna eur (51,21 milióna Sk) za niektoré uskutočnené akcie v rokoch 2005 – 2007 v rámci opatrenia podpora budovania a rekonštrukcia infraštruktúry cestovného ruchu. Išlo o projekty na hradoch v Starej Ľubovni a Kežmarku, v Šarišskom múzeu v Bardejove a v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom. Predseda PSK dnes konštatoval, že samospráva by peniaze mohla využiť na rekonštrukciu budovy Knižnice P. O. Hviezdoslava na Slovenskej ulici v Prešove. O ich využití bude podľa Chudíka rozhodovať novozvolené zastupiteľstvo.
 

Vyberte región